Kandidatenlijst NSC gepresenteerd: aantal voormalige Kamerleden, veel oud-CDA'ers

woensdag 27 september 2023, 9:00

DEN HAAG (PDC) - Lijsttrekker Pieter Omtzigt heeft de kandidatenlijst van NSC, Nieuw Sociaal Contract, bekendgemaakt. Op de lijst van 44 kandidaten staan naast Omtzigt zelf nog drie andere voormalige CDA-Kamerleden - Nicolien Van Vroonhoven-Kok (plaats 2), Eddy van Hijum (6), Wytske Postma (11) - en enkele CDA-politici die lokaal of provinciaal actief zijn. Ook staan het recent afgezwaaide VVD-Kamerlid Folkert Idsinga (13) op de lijst, en oud-50Plus-Kamerlid Simon Geleijnse (44).

Op plaats drie staat Judith Uitermark, oud-CDA-raadslid en strafrechter in Haarlem. Verder opvallende namen in de top tien zijn Caspar Veldkamp (eerder actief CDA'er, oud-ambassadeur van Nederland in Griekenland en Israël), Sandra Palmen-Schlangen (een voormalig jurist van de Belastingdienst die het toeslagenschandaal al vroeg probeerde aan te kaarten) en Merlien Welzijn (initiator van een burgerinitiatief tegen armoede). NRC-columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger heeft plaats 17 op de lijst gekregen.

Het NSC is van plan om in iedere kieskring in Nederland mee te gaan doen aan de verkiezingen. NSC moet daar nog de benodigde steunverklaringen voor ontvangen. De partij zal in oktober ook nog haar verkiezingsprogramma presenteren.

Bron: NSC, NOS, FD