FVD presenteert verkiezingsprogramma en kandidatenlijst

donderdag 14 september 2023, 17:53

DEN HAAG (PDC) - Forum voor Democratie (FVD) heeft met "Het programma van hoop, optimisme en herstel" zijn verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in november gepresenteerd. De partij stelde ook de kandidatenlijst voor. Partijleider Thierry Baudet wordt opnieuw lijsttrekker.

FVD wil onder meer uit de Europese Unie en de euro stappen, een luchthaven in de Noordzee bouwen en de gaswinning in Groningen hervatten. De partij sluit met zijn standpunten over de oorlog in Oekraïne aan bij de Russische president Poetin en pleit er daarom voor dat Nederland als bemiddelaar moet optreden in vredesonderhandelingen tussen Oekraïne, Rusland en de NAVO. Verder staat de auto en de automobilist centraal in het verkiezingsprogramma, met voorstellen om onder meer oude dieselauto's weer toe te laten en belastingen en accijnzen te verlagen of af te schaffen. Ook wil de partij een verbod op "transgender-propaganda", waarvoor schoolboeken en jeugdprogramma's zouden moeten gecontroleerd en aangepast worden.

Op de kandidatenlijst staan de huidige FVD-Kamerleden bovenaan, zoals Freek Jansen (plaats 2), Gideon van Meijeren (3) en Pepijn van Houwelingen (4). Ralf Dekker, die eerder huidig Kamerlid Simone Kerseboom verving in de Tweede Kamer, staat op plaats vijf. Kerseboom keert na de verkiezingen niet terug als Kamerlid.

Bron: FVD, NOS