BBB presenteert lijst voor Eerste Kamer: oud-VVD-wethouder Ilona Lagas op 1

donderdag 9 februari 2023, 10:48

DEN HAAG (PDC) - De BoerBurgerBeweging heeft de kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen gepresenteerd. Lijsttrekker is de 67-jarige Ilona Lagas. Zij was onder meer raadslid en wethouder voor de VVD in de gemeente Ommen. Met haar adviesbedrijf begeleidde ze processen voor gemeenten, waterschappen en provincies. De nummer twee op de lijst is de relatief onbekende Bart Kroon uit Utrecht.

Nummer drie, oud-Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat, heeft net als Lagas een geschiedenis in de VVD. Tussen 1998 en 2006 was Oplaat landbouwwoordvoerder in de Tweede Kamer. Hij schreef in 2004 samen met toenmalig VVD-Kamerlid Geert Wilders een partijmanifest met de titel RECHT(s) op je doel af. Hij stapte in 2021 over naar de BBB. Oplaat is voorzitter en belangenbehartiger van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

Op plek vier staat Robert Croll. Hij was president van de rechtbank in Zwolle en oud-voorzitter van het vfonds. Croll was tevens lokaal CDA-bestuurder. Nummer vijf is voormalig officier van justitie Henk Marquart Scholtz. Hij kwam vier jaar geleden voor FVD in de Provinciale Staten van Groningen, maar verliet deze partij in 2021. Sindsdien vormt hij een een eenmansfractie.

De totale kandidatenlijst bevat 29 kandidaten uit heel Nederland. Binnen BBB is de gedragslijn afgesproken dat er geen dubbele functies bekleed kunnen worden. Als kandidaten gekozen worden in de Eerste Kamer, zullen zij terugtreden uit bestuur, de Staten of waterschappen (indien zij daar zijn gekozen).

Bron: BoerBurgerBeweging