Oud-Kamervoorzitter Arib vertrekt zonder afscheid uit Tweede Kamer

woensdag 2 november 2022, 12:45

DEN HAAG (PDC) - Khadija Arib (PvdA) vertrekt op 4 november, zonder afscheid te nemen, uit de Tweede Kamer. De oud-Kamervoorzitter liet de huidige voorzitter van de Kamer, Vera Bergkamp, weten alleen een e-mail te sturen. Normaliter leest de voorzitter van de Tweede Kamer een afscheidsbrief voor en neemt het vertrekkende lid persoonlijk afscheid in de Kamer.

Arib maakte begin oktober bekend op te stappen nadat het Presidium opdracht had gegeven voor een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag tijdens haar Tweede Kamervoorzitterschap van 2016 tot april 2021. Het PvdA-lid gaf aan de beschuldigingen als "dolkstoten" te ervaren en noemde het onderzoek een politieke afrekening.

Tijdens een commissiedebat over de werkwijze in de Tweede Kamer vroeg een meerderheid van Kamerleden aan Kamervoorzitter Bergkamp om het onderzoek naar Arib te stoppen. De PVV, PvdA, PvdD, JA21 en BBB zetten vraagtekens bij de onderzoeksopzet. Ze vinden het onder meer bedenkelijk dat het Presidium als dagelijks bestuur van de Kamer opdrachtgever is van het onderzoek en tegelijk ook als belanghebbende inhoudelijk bij de klachten is betrokken. Uiteindelijk werd er gestemd om het onderzoek tijdelijk op te schorten zodat Bergkamp de kritiek kan bespreken met het Presidium.

Arib zat 24 jaar lang in de Tweede Kamer en was daarmee na Kees van der Staaij het langstzittende Kamerlid. Als Kamerlid hield zij zich vooral bezig met gezondheidszorg en medisch-ethische vraagstukken. Vervolgens was Arib vijf jaar Kamervoorzitter. Onduidelijk is nog wie haar zal opvolgen in de PvdA-fractie.

Bron: NOS, AD