Algemene Beschouwingen in teken van energierekeningen en prijsplafond

vrijdag 23 september 2022, 9:30

DEN HAAG (PDC) - Bij de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) van de afgelopen dagen stonden vooral koopkrachtmaatregelen, de hoge energieprijzen en het voorgestelde prijsplafond centraal. Het debat, dat altijd na het aanbieden van de Miljoenennota wordt gehouden, werd gisteren rond middernacht beëindigd door Kamervoorzitter Bergkamp, nadat de kamer had gestemd over zo'n zestig moties.

De kabinetsplannen voor een gedeeltelijk prijsplafond voor de energierekening konden rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Desalniettemin werd duidelijk dat de regering nog veel werk moet maken van het uitwerken van de details voor wie de energiecompensatie bedoeld is. Zo opperden PvdA en GroenLinks dat er meer rekening gehouden moet worden met mensen die een hoog elektriciteitsverbruik hebben omdat ze geen gas meer gebruiken. Deze twee partijen stelden bovendien dat gezinnen in middelgrote (slecht geïsoleerde) rijtjeshuizen extra aandacht verdienen. Een Kamermeerderheid steunde dit.

Op initiatief van D66, PvdA, GroenLinks en het CDA werd ook besloten dat scholen, culturele instellingen, verenigingen, sportculbs, zwembaden en andere maatschappelijke voorzieningen extra energiehulp krijgen. Ook bedrijven uit het mkb die veel energie gebruiken kunnen rekenen op extra steun. De SP en de ChristenUnie wisten een Kamermeerderheid te verwerven met plannen voor een onderzoek naar de energiemarkt. Het kabinet moet uitzoeken hoe consumenten en publieke belangen beter beschermd kunnen worden en moet de gevolgen van de liberalisering van de energiemarkt onder de loep nemen.

Het kabinet gaf aan dat het nog enkele weken zal duren voordat er meer duidelijkheid komt over de details van het energieplafond en de koopkrachtmaatregelen. Premier Rutte concludeerde tot slot dat het een "stevig, respectvol" debat was dat ging over de grote vragen van Nederland, zoals stikstof, koopkracht en de oorlog in Oekraïne. "Het laat zien dat, meer dan ooit, onze parlementaire democratie werkt", aldus de minister-president.

Bron: NOS, NU.nl, de Tweede Kamer