Pegas: Kamerleden hadden geen volledige informatie over gaswinning

woensdag 14 september 2022, 8:42

DEN HAAG (PDC) - Kamerleden Liesbeth van Tongeren (GL), Jan Vos (PvdA) en René Leegte (VVD) wisten niet dat de gaswinning in Groningen jarenlang uitsteeg boven het niveau dat nodig was voor de leveringszekerheid. Dat bleek dinsdag tijdens de verhoren van de drie oud-Kamerleden, die alle drie oud-woordvoerder waren voor de gaswinning in Groningen.

Eerder bleek tijdens de verhoren van de parlementaire enquête dat er in 2013 volgens Gasterra slechts 27 miljard kubieke meter gewonnen moest worden om de leveringszekerheid te garanderen. In 2013, het jaar na de aardbeving in Huizinge, werd er echter 2 keer zoveel gewonnen: 54 miljard kuub.

"Iedereen in het Gasgebouw, en ook de minister, wist dus dat de winning naar 27 miljard kuub kon," getuigde René Leegte. Desondanks gebruikte het kabinet het argument dat de leveringszekerheid in het geding kwam als de gaswinning omlaag zou gaan. Het feit dat er "een jaar lang is gediscussieerd over die leveringszekerheid was dus flauwekul," aldus Jan Vos. De Kamerleden vonden dat ze daarmee onvoldoende geïnformeerd werden door het kabinet. Liesbeth van Tongeren was ook kritisch op de rol van de Kamer: volgens haar heeft de Kamer in die periode gefaald in zijn controlerende taak.

Vandaag verhoort de enquêtecommissie William Moorlag (oud-gedeputeerde in de provincie Groningen, 2009-2015), Willem Meiborg (directeur ingenieursbureau Energeo, 2002-heden) en Pieter Schulting (arbiter voor de Bodembeweging, 2016-2020).

Bron: NOS