Pegas: "Groningers voelen zich tweederangsburger"

dinsdag 13 september 2022, 9:00

DEN HAAG (PDC) - Melissa Dales zag overal om haar heen 'wantrouwen en een verlies aan perspectief'. Dat zei ze gisteren tijdens haar verhoor bij de Parlementaire Enquête Aardgaswinning Groningen (PEGAS). Dales was geestelijk verzorger in Groningen en werd maandag in die hoedanigheid verhoord. Ook Jan Emmo Hut werd maandag door de commissie verhoord. Hut was van 2015 tot 2018 directeur bij het Centrum Veilig Wonen (CVW), dat door de NAM was opgezet om de versterkingsoperatie van Groningse huizen te leiden.

De commissie verhoorde geestelijk verzorger Dales om meer inzicht te krijgen in de gevolgen die inwoners van het gebied ervaren door de aardbevingen, de schade aan huizen en de bureaucratische 'rompslomp' omtrent schadevergoedingen. Dales stelt dat er aanvankelijk weinig aandacht was voor de psychische problemen van de bewoners. Bovendien hebben veel Groningers te maken met de ogenschijnlijke willekeur wat betreft het toewijzen van schadevergoedingen. Ze hebben het gevoel dat "andere motieven dan de menselijkheid belangrijker zijn" en zouden zich daarom "tweederangsburgers voelen".

Jan Emmo Hut, voormalig directeur bij het CVW, stelt dat de opdrachten die hij kreeg van toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken onrealistisch waren. Kamp gaf de opdracht in één jaar 3000 huizen te versterken. Uiteindelijk zijn tussen 2015 en 2018 slechts 400 huizen versterkt. Volgens Hut werd zijn taak bemoeilijkt omdat de richtlijnen en normen voor herstel en versterking steeds veranderden en het moeilijk te bepalen was wat er precies moest gebeuren. De frustratie onder bewoners die Dales beschrijft, komt ook terug in het verhoor van Hut. Zo was het volgens hem aanvankelijk onduidelijk welke instantie de schade moest vergoeden en zagen bewoners vanwege de "bulten rapporten" door de bomen het bos niet meer.

Bron: AD, NRC, Trouw