Pegas: besluit over gaswinning in 2013 genomen op basis van gebrekkige kennis over risico's

vrijdag 9 september 2022, 21:13
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Henk Kamp, van 2012 t/m 2017 minister van Economische Zaken, "wist heel veel dingen niet, niet zeker of onvoldoende". Daarom zag hij af van de beslissing om de aardgaswinning in Groningen in 2013 te verminderen. Dat getuigde hij vrijdagmiddag tijdens het verhoor voor de parlementaire enquête gaswinning in Groningen.

Centraal in de verhoren op vrijdag stond de vraag waarom, en op basis van welke kennis, besloten werd om de gaswinning in 2013 niet te verlagen, maar juist te verhogen. De vraag is van belang omdat juist het jaar daarvoor, in 2012, de zwaarste aardbeving ooit in Huizinge plaatsvond. In 2013 steeg echter de gaswinning naar 53,8 miljard kubieke meter, het hoogste niveau ooit.

Kamp noemde de beslissing "pijnlijk" en kenschetste zijn situatie als enerzijds verantwoordelijk voor de veiligheid in Groningen, maar tegelijkertijd verantwoordelijk voor afspraken met betrekking tot de leveringszekerheid van het gas. Omdat hij niet wist hoeveel gas er nodig was om die leveringszekerheid te garanderen kon hij geen onderbouwd besluit nemen over afbouwen van de gaswinning, zo stelde hij tijdens het verhoor.

Eerder op de middag stelde Jeroen Dijsselbloem ook al dat besluiten over de gaswinning in 2013 genomen werden op basis van gebrekkige kennis. Dit zorgde voor veel frustratie bij de toenmalige minister van Financiën. Hij nam de adviezen die hij aangereikt kreeg dan ook met "een flinke korrel zout".

Daarnaast vertelde Dijsselbloem aan de commissie over de grote effecten die vermindering van de aardgaswinning zou hebben op de begroting. Hij kon dan ook niet akkoord gaan met het plan van Henk Kamp (VVD) om de gaswinning in een keer te laten zakken naar 40 miljard kubieke meter in 2013, omdat dit financieel onverantwoord zou zijn. Toen het begrotingsbeeld er een jaar later beter uit zag, bemoeide Dijsselbloem zich ook minder met de hoogte van de gaswinning zegt hij.

Bron: ANP, RTV Noord