Pegas: topambtenaar nam besluiten zonder overleg met minister

vrijdag 9 september 2022, 11:00

DEN HAAG (PDC) - Topambtenaar Mark Dierikx nam met een grote mate van zelfstandigheid belangrijke besluiten zonder de verantwoordelijke minister. Dit blijkt uit de verhoren met de ex-directeur-generaal Energie die gisteren werd verhoord door de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Dit was gebruikelijk in die tijd, stelde Dierikx tegenover de commissie.

Dierikx stemde onder meer eind 2012, na de zwaarste beving ooit in Groningen, in met het plan van GasTerra om in 2013 meer gas te verhandelen dan in 2012. Dit deed hij zonder met minister Henk Kamp (VVD) te overleggen. Ook kreeg hij al snel na de zware beving in Huizinge een rapport van Staatstoezicht op de Mijnen met een waarschuwing voor meer bevingen, maar bracht hij toenmalig minister Maxime Verhagen (CDA) niet op de hoogte van dit rapport. Hij wou eerst weten wat andere onderzoeksinstituten hier van vonden.

Verder werd voormalig directeur van Shell Nederland Dick Benschop gisteren verhoord. Bij de verhoren stelde Benschop dat er op het moment dat hij besloot in te stemmen met het plan van GasTerra nog niet duidelijk was dat de maximale hoogte van een aardbeving beïnvloed werd door de productie. Erop terugkijkend stelt Benschop dat hij spijt heeft dat hij na de beving in Huizinge niet gevraagd heeft wat voor ruimte er was om gaswinning te beperken. Ook verwijt hij het zichzelf dat hij niet in staat was Groningers meer zeggenschap te geven in de kwestie.

Bron: NRC, RTV Noord