Week drie van de verhoren van de enquêtecommissie Groningen

vrijdag 2 september 2022, 13:45

DEN HAAG (PDC) - Maandag 5 september begint de derde week van de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. De week begint met het verhoor van Max van den Berg, die commissaris van de Koning(in) in Groningen was van 2007 tot 2016. Diezelfde dag komen ook Jacques Wallage van Dialoogtafel Groningen en Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging aan de beurt.

Later in de week spreekt de commissie onder anderen met Mark Dierikx, die directeur-generaal was bij het ministerie van Economische Zaken, en met Dick Benschop, die eerder president-directeur was bij Shell. Ook zou Joost van Roost verhoord worden, in zijn hoedanigheid als voormalig CEO van Esso Nederland, maar hij heeft aangegeven niet bereid te zijn te komen. Omdat hij Belgisch staatsburger is, is hij ook niet verplicht volgens de wet om te verschijnen.

Op vrijdag is het de beurt aan twee oud-ministers. Allereerst komt Jeroen Dijsselbloem aan het woord die van 2012 tot 2017 minister van Financiën was. Later op de dag wordt Henk Kamp, de minister van Economische Zaken in diezelfde periode, aan de tand gevoeld. Dit is deel 1 van zijn verhoor; hij zal in oktober nog voor een tweede keer verhoord worden.

Bron: Tweede Kamer