Pegas: Ondanks negatieve aanbeveling rapport aardgaswinning toch verhoogd

woensdag 31 augustus 2022, 9:31

DEN HAAG (PDC) - Jan de Jong constateerde na de zwaarste aardbeving in Groningen in Huizinge al dat er door de Aardgaswinning wel degelijk kans was op zwaardere bevingen. Het advies van deze toenmalige inspecteur-generaal bij het Staatstoezicht op de Mijnen om de gasproductie in te perken werd echter niet opgevolgd, in tegenstelling, de gaswinning werd juist verhoogd door minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD), zo werd duidelijk tijdens het verhoor van de parlementaire enquête Aardgaswinning Groningen (Pegas).

Volgens De Jong was de schrok groot voor de toenmalige baas van de NAM, Bart van Leemput. Het onderzoek legde namelijk ook een directe link tussen de omvang van de gasproductie en de hoeveelheid aardbevingen. De verantwoordelijke minster Henk Kamp besloot tot 14 onderzoeken, die een jaar tijd in beslag namen. De gasproductie werd echter niet ingeperkt en in 2013 werd zelfs de gasproductie door hem verhoogd naar het hoogste niveau sinds halverwege de jaren zeventig.

Volgens Jaap Breunese (verschillende functies bij het

TNO in een adviserende rol op het gebied van Aardgas voor het Ministerie van Economische Zaken) was het advies van De Jong om de gasproductie "zo snel als realistisch mogelijk te verlagen" voorbarig. De adviezen waren volgens hem niet specifiek genoeg. Ook verdedigde hij de beslissing van minister Kamp om eerst meer onderzoek te doen, omdat hierdoor waardevolle kennis vergaard werd.

De ondervraging van Bernard Dost (afdelingshoofd seismologie KNMI) ging voornamelijk in op de opmerkingen van zijn voorganger bij het KNMI. Hein Haak vertelde namelijk aan het NOS dat ze adviezen zo opschreven zodat de minister er niet mee in de problemen zou komen. Volgens Dost heeft hij "nooit de druk gevoeld om een of ander onderzoek niet te doen of resultaat te verbergen."

Bron: NRC, Trouw