Oud-Tweede Kamervoorzitter Piet Bukman herdacht in Eerste en Tweede Kamer

woensdag 6 april 2022, 11:30

DEN HAAG (PDC) - Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben tijdens de plenaire vergadering van dinsdag Piet Bukman herdacht. Bukman was onder meer Eerste en Tweede Kamerlid, Minister van Landbouw in het kabinet-Lubbers III en voorzitter van de Tweede Kamer (1996-1998). In 1980 werd hij tevens de eerste voorzitter van het CDA na de fusie van KVP, ARP en CHU.

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp typeerde Bukman tijdens de herdenking als een "bijzondere man, met een scherpe geest, wijs en eigenwijs, en politiek betrokken tot in zijn vezels". "We zijn Piet Bukman dankbaar voor zijn rijke en waardevolle bijdrage aan de Nederlandse politiek", aldus Bergkamp. Ook noemde Bergkamp zijn rol als voorzitter bij het CDA. "Het samensmeden van politici uit de sterk verdeelde christelijke bloedgroepen deed hij met groot enthousiasme. De neuzen moesten dezelfde kant op om een christelijke vuist te maken. En dat doel heiligde voor Bukman de middelen."

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zei tijdens de herdenking over Bukman: "Piet Bukman speelde een grote rol in de Nederlandse politiek en samenleving, en in het bijzonder in de totstandkoming van zijn partij. Zijn verbondenheid met het openbaar bestuur en het algemeen maatschappelijk belang zijn een voorbeeld voor velen."

Bron: Tweede Kamer, Eerste Kamer