Belhaj (D66) voorzitter parlementaire enquête­commissie Fraudebeleid en Dienstverlening

donderdag 3 februari 2022, 11:50

DEN HAAG (PDC) - D66-Tweede Kamerlid Salima Belhaj is vandaag door de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening gekozen als haar voorzitter. Kamerlid Michiel van Nispen wordt ondervoorzitter van de enquêtecommissie, die vandaag officiëel van start is gegaan. Belhaj leidde ook al de commissie die de enquête heeft voorbereid.

Belhaj sprak tijdens de start van de commissie dat de "onbeantwoorde vragen en het geschonden vertrouwen in de rechtsstaat als gevolg van de kinderopvangtoeslagaffaire" voor de Tweede Kamer de reden is "om nu haar zwaarste instrument, een parlementaire enquête, in te zetten."

De commissie gaat onderzoeken hoe de overheid fraude bestrijdt, en hoe het daarbij in het verleden is tekortgeschoten in de dienstverlening aan en rechtsbescherming van burgers, aldus de opdracht. De commissie is in het leven geroepen naar aanleiding van de harde conclusies uit de eerdere parlementaire onderzoeken naar de toeslagenaffaire en het functioneren van uitvoeringsorganisaties als het UWV en het CBR.

Naast Belhaj en Van Nispen zal de commissie verder bestaan uit Ingrid Michon-Derkzen (VVD), René Peters (CDA), Senna Maatoug (GroenLinks), Lammert van Raan (PvdD), Farid Azarkan (DENK) en Sylvana Simons (BIJ1).

Bron: tweedekamer.nl