Ed van Thijn herdacht in Eerste en Tweede Kamer

donderdag 27 januari 2022, 11:02

DEN HAAG (PDC) - Zowel de Eerste als Tweede Kamer heeft tijdens de plenaire vergadering van dinsdag Ed van Thijn herdacht. Van Thijn was in de jaren '60 tot '80 actief bij de Partij van de Arbeid als Tweede Kamerlid en fractievoorzitter, en later als Eerste Kamerlid. In 1981 was hij minister van Binnenlandse Zaken in het Kabinet-Van Agt II.

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp typeerde Van Thijn tijdens de herdenking als een 'warm en bevlogen man. Een daadkrachtige denker. Stadsman en staatsman'. Ze noemde ze hem ‘een bestuurder die fouten durfde te maken, ze eerlijk toegaf en er ook nog op reflecteerde’.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zei tijdens de herdenking over Van Thijn: "De gebeurtenissen in zijn vroege jeugd maakten hem tot mensenrechtenstrijder voor de rest van zijn leven. Welke rol hij ook bekleedde - burgemeester of senator, Tweede Kamerlid of minister - Van Thijn zette zich overal in voor universele mensenrechten en sprak zich onvermoeibaar uit tegen onrecht. (...) Ed van Thijn kan zonder overdrijving gerekend worden tot de Nederlanders die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de publieke zaak, zowel binnen als buiten dit huis."

Bron: Tweede Kamer, Eerste Kamer