Formateur Rutte ontvangt kandidaat-bewindspersonen

maandag 3 januari 2022, 11:25

DEN HAAG (PDC) - Formateur Mark Rutte ontvangt vandaag de eerste kandidaat-bewindspersonen. Vandaag zullen de volgende kandidaten langskomen:

De formateur is aangesteld door een meerderheid van de Kamer en heeft als taak om een kabinet te formeren. De formateur bespreekt de uitkomst van de achtergrondcheck die gedaan is en vraagt aan de kandidaten of er nog zaken zijn waar hij van op de hoogte dient te zijn. Denk hierbij aan zakelijke belangen of andere zaken die het functioneren van de kandidaat kunnen beïnvloeden. De formateur kan alleen geen bewindslieden afwijzen. Partijen gaan zelf over wie ze voordragen.

De komende dagen zal Rutte de andere kandidaat-bewindspersonen ontvangen. Op zaterdag 8 januari zal het constituerend beraad plaatsvinden. Dit is de eerste vergadering van een kabinet en hierin wordt de exacte taakverdeling tussen ministers en staatssecretarissen onder andere vastgelegd. De planning is dat over precies een week, op 10 januari, het kabinet beëdigd kan worden door de koning.

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie