Tweede Kamervoorzitter: betere hulp voor bedreigde politici

donderdag 14 oktober 2021, 13:28

DEN HAAG (PDC) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil betere ondersteuning bieden aan Kamerleden en bewindspersonen die bedreigd worden. Bergkamp wil parlementariërs cursussen aanbieden om hiermee om te gaan en het team dat Kamerleden helpt aangifte te doen uitbreiden.

Bedreigingen aan het adres van politici komen de afgelopen jaren steeds vaker voor. Geert Wilders wordt bijvoorbeeld al jarenlang zwaar beveiligd. Ook werd recentelijk nog bekend dat een man opgepakt is omdat hij mogelijk een aanslag wilde plegen op demissionair premier Mark Rutte. Daarnaast werd een ander persoon veroordeeld tot celstraf na het bedreigen van Sigrid Kaag en demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge.

De cursussen die men Kamerleden wil aanbieden zullen onder meer gericht zijn op het omgaan met dreigementen en het beschermen van privéadressen. Met hoeveel personen het team dat Kamerleden bijstaat in deze kwesties uitgebreid moet worden, weet de voorzitter nog niet. "We doen wat nodig is", meldt de Kamervoorzitter aan het ANP. Verder roept Bergkamp mensen op om "gewoon normaal" te doen en na te denken voordat je iets op social media plaatst.

Bron: ANP, NOS