Bijleveld treedt af als demissionair minister van Defensie

vrijdag 17 september 2021, 15:20

DEN HAAG (PDC) - Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) is opgestapt. Een Kamermeerderheid steunde donderdagavond een motie van afkeuring tegen Bijleveld en reeds afgetreden demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66). Beiden wordt verweten ontoereikend gehandeld te hebben met betrekking tot de evacuaties uit Afghanistan.

Gisteren gaf Bijleveld nog aan niet van plan te zijn om op te stappen. Zij liet in een verklaring weten: 'Kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan. Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn'.

Het besluit tot aanblijven leidde tot onrust binnen het CDA. Vanochtend werd er dan ook een crisisberaad van de partijtop gehouden waar onder andere demissionair minister Ferdinand Grapperhaus en demissionair minister en CDA-partijleider Wopke Hoekstra onderdeel van uitmaakten. Na afloop daarvan stapte zij alsnog op.

De taken op het ministerie van Defensie zullen tijdelijk worden waargenomen door demissionair minister Grapperhaus. Voor het vervolg van de demissionaire kabinetsperiode wordt gezocht naar een nieuwe minister.

Bron: NOS