Onlangs aangestelde staatssecretarissen verlaten Tweede Kamer

donderdag 2 september 2021, 12:00

DEN HAAG (PDC) - De recentelijk tot het demissionaire kabinet toegetreden staatssecretarissen Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), Dennis Wiersma (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) geven hun Kamerzetel op. Dat laten de bewindslieden vandaag weten in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Aanleiding voor het opstappen is het advies van de Raad van State om artikel 57 van de Grondwet te verduidelijken.

Het Kamerlidmaatschap van de drie is onlangs ter discussie komen te staan, omdat zij pas na de verkiezingen zijn toegetreden tot het demissionaire kabinet. De Tweede Kamer vroeg de Raad van State om advies en dit Hoge College van Staat oordeelde gisteren dat de benoeming van de bewindslieden niet in strijd is met de Grondwet. Wel stelde de Raad dat de gang van zaken in de huidige situatie 'ongelukkig' is.

Een beslissing over het voortzetten van het lidmaatschap van de Kamer liet de Raad van State aan de Tweede Kamer. De staatssecretarissen wachten het besluit van de Kamer echter niet af en geven hun zetel dus op. 'Een debat in de Kamer kan dan gaan over de fundamentele vraag die de Raad van State stelt in haar evenwichtige advies over het toetreden van Kamerleden tot een demissionair kabinet, niet over onze drie individuele benoemingen', motiveerden de demissionair staatssecretarissen in hun brief.

Bij de VVD zijn Jan Klink, die nu Bas van 't Wout tijdelijk vervangt, en Kelly Regterschot de eerstvolgende kandidaten op de VVD-lijst. Bij D66 is dat Anne-Marijke Podt.

Uitgebreide biografische gegevens

Bron: de Volkskrant en NOS.nl