Kabinet wil proeven met nieuw stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen 2022

vrijdag 30 juli 2021, 15:35

DEN HAAG (PDC) - Het kabinet wil in vier kleine gemeenten proeven doen met een nieuw stembiljet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Dat blijkt uit beleidsstukken van de regering, gemeenten en de Kiesraad. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangegeven te hopen dat dit experiment door kan gaan.

De invoer van een nieuw stembiljet volgt op bezwaren van de VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) die zij uitten in een brief aan minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken. Het oude stembiljet zou onder meer gevoelig zijn voor fouten bij de telling vanwege zijn grootte. Het nieuwe stembiljet is kleiner en moet ook elektronisch telbaar zijn.

Ondanks dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 maart 2022 geëxperimenteerd zal worden met het biljet, zal het waarschijnlijk nog even duren totdat er ook proeven komen met het elektronisch tellen van de biljetten. Die staan nu voor 2025 of 2026 op de planning, alhoewel de VNG erop aandringt om ook deze experimenten al eerder te laten plaatsvinden.

Bron: NRC