Brussel houdt vast aan versoepeling begrotingsregels voor 2022

woensdag 2 juni 2021, 15:17

DEN HAAG (PDC) - De Europese Commissie houdt vast aan de zogenoemde ontsnappingsclausule van het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) tot en met 2022. Dit zorgt er voor dat de regels voor begrotingsdiscipline in de EU versoepeld blijven voor eventuele noodmaatregelen van lidstaten ter bescherming van de economie. Verwacht wordt dat de ontsnappingsclausule vanaf 2023 weer gedeactiveerd wordt.

In het kader van het jaarlijkse Europees Semester publiceert de Commissie economische voorspellingen voor het komende jaar. De ontsnappingsclausule is al sinds maart 2020 geactiveerd door de Europese Commissie, maar wordt op basis van het verwachte herstel van de lidstaten nu verlengd.

Naast de ontsnappingsclausule raadt de Commissie de lidstaten aan om stimulerend fiscaal beleid te blijven voeren en gebruik te maken van Europese herstelfondsen. Slechts 3 van de 27 lidstaten voldoen aan het criterium voor de begrotingstekorten van het SGP, terwijl slechts 14 van de 27 voldoen aan criterium voor de staatsschuld.

Bron: Europese Commissie