Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) aangesteld als verkenners

donderdag 18 maart 2021, 15:00

DEN HAAG (PDC) - Niet één maar twee verkenners zijn vandaag aangesteld om de mogelijkheden voor een nieuw kabinet te onderzoeken. Vandaag kwamen de lijsttrekkers van alle partijen die nu, naar alle waarschijnlijkheid, in de Tweede Kamer komen bij elkaar in de Rooksalon van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib maakte na deze bijeenkomst bekend dat Annemarie Jorritsma van de VVD en Kajsa Ollongren van D66 zijn benoemd als verkenners.

De verkenners hebben de taak om de verschillende coalitiemogelijkheden te onderzoeken door bij alle fractievoorzitters te peilen hoe zij de formatie voor zich zien. Op basis daarvan maken de verkenners een afweging welke coalitie de meeste kans van slagen heeft. Uiterlijk 30 maart moeten de twee verkenners verslag uitbrengen van hun bevindingen. Dit is de laatste dag dat de oude Tweede Kamer vergadert. Het is te verwachten dat de verkenners dan een advies uitbrengen over wie er als informateurs moeten worden aangesteld.

De afgelopen jaren was het gebruikelijk dat de grootste partij na de verkiezingen, in dit geval de VVD, de verkenner levert. Maar D66 heeft gisteren een forse winst geboekt en zal daarom ook een verkenner leveren.

Bron: NOS, ANP