NOS-slotdebatten: acht grote partijen debatteerden, zeven kleine partijen in voorprogramma

woensdag 17 maart 2021, 7:50

DEN HAAG (PDC) - De lijsttrekkers van 15 partijen namen het gisteren in een laatste televisiedebat tegen elkaar op bij de NOS. Eerst kwamen zeven kleinere partijen aan het woord in De Stemming. Deze werd later op de avond gevolgd door de acht grootste partijen in de huidige Tweede Kamer tijdens Het Debat. Het grote aantal lijsttrekkers dat meedeed is tekenend voor de grote versplintering van het stembiljet tijdens de huidige Tweede Kamerverkiezingen.

In het eerste debat kregen de kleinere partijen in de Tweede Kamer en enkele kansrijke nieuwkomers het woord. Te gast waren lijsttrekkers Esther Ouwehand (PvdD), Liane den Haan (50PLUS), Farid Azarkan (DENK), Kees van der Staaij (SGP), Henk Krol (Lijst Henk Krol) en Femke Merel van Kooten-Arissen (Splinter). Ook Joost Eerdmans (JA21) mocht aanschuiven, aangezien zijn partij al op 24 februari opdook als kanshebber op een zetel volgens de Peilingwijzer. Lijsttrekker Thierry Baudet (FVD) zegde op het laatste moment af.

Het slotdebat tussen de grote partijen bevatte enkele botsingen tussen lijsttrekkers. Zo botsten onder andere Lilian Marijnissen (SP) en Lilianne Ploumen (PvdA) over ouderenzorg, liepen de gemoederen hoog op tussen Sigrid Kaag (D66) en Geert Wilders (PVV) over immigratie en stonden Jesse Klaver (Groenlinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tegenover elkaar over samenwerkingsvraagstukken. Het debat tussen Wopke Hoekstra (CDA) en Mark Rutte (VVD) bleef opvallend vriendelijk, waarbij Rutte zei samen met het CDA te willen gaan regeren.

Bron: NOS, Volkskrant.