Hofvijver verkiezingsspecial: ‘Gedoodverfde winnaar, geen tweestrijd’

maandag 15 maart 2021, 13:00

DEN HAAG (PDC) - ‘Er is geen tweestrijd, er is een gedoodverfde winnaar, drie partijen strijden om de tweede plek en de linkse oppositie komt er niet aan te pas.’ tot deze conclusie komt Gerrit Voerman in een speciale verkiezingseditie van de Hofvijver voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Deze verkiezingsspecial besteedt uitgebreid aandacht aan diverse aspecten van een bijzondere verkiezingscampagne in coronatijd. Zo bespreekt Rens Vliegenthart de discussie over het veronderstelde belang van sociale media, die volgens hem 'te zwart-wit' wordt gevoerd. Verder beschrijft Liza Mügge de lading haat en verbaal geweld waar vrouwelijke politici mee te maken krijgen, zowel online als offline, en analyseert politiek commentator Jos Heymans de vele verkiezingsdebatten met ‘weinig effect.’ Joop van Holsteijn dook in de verschillende kieswijzers en concludeert dat het dictum ‘alle hulp is welkom’ niet altijd opgaat, hoewel vele kiezers wel blind lijken te varen op deze kieshulpen.

Verder heeft Jan Schinkelshoek, oud-Kamerlid van het CDA, een goede raad voor de aanstaande parlementariërs: ‘Een goed parlementslid te zijn is, laat ik u dat zeggen, geen gemakkelijke taak - vooral nu, nu men zo sterk geneigd is om zich te laten meeslepen door slaafse volgzaamheid of woest populisme.’ In zijn column verwijst hij naar een roemruchte speech van de 18e-eeuwse Britse conservatief Edmund Burke.

Kortom: diverse ins and outs aan het begin van deze bijzondere verkiezingsweek.