Regeringspartijen niet op verlies zoals gebruikelijk bij verkiezingen

woensdag 3 maart 2021, 10:36

DEN HAAG (PDC) - Volgens de Peilingwijzer lijkt het er niet op dat regeringspartijen afgestraft gaan worden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens een onderzoek van Kieskompas is vooral de achterban van de regeringspartijen VVD en ChristenUnie loyaal in vergelijking met de verkiezingen van 2017.

Hiermee verschillen de verwachtingen flink met eerdere verkiezingsuitslagen, waar het gezegde "regeren is halveren" zijn oorsprong vindt. Sinds 1982 is het pas één keer voorgekomen dat de regeringspartijen winst boeken, toen in 1998 het kabinet-Kok II 5 zetels extra won. Dit is echter de uitzondering, aangezien coalitiepartijen vaak forse verliezen incasseren. Zo resulteerde de Fortuynrevolte van 2002 in een verlies van 41 zetels voor de regering en verloren de VVD en de PvdA in 2017 samen 37 zetels.

Het zijn verder vaak de junior-partners in de coalitie wiens deelname aan de regeringscoalitie het minst beloond worden. Meeregeren lijkt vaak tot een perceptie van 'overcompromis' voor deze partijen, terwijl de partij die de premier levert vaak nog profiteert van de zogeheten 'premiersbonus'.

Bron: Parlement.com, Peilingwijzer, Stuk Rood Vlees.


Lees dit artikel van Tom van der Meer voor meer informatie over de premiersbonus en de prijs van meeregeren.