RTL Verkiezingsdebat inhoudelijk scherp, maar zonder grote gevolgen voor verkiezingscampagne

maandag 1 maart 2021, 10:32

DEN HAAG (PDC) - Het RTL Verkiezingsdebat op zondagavond leverde volgens veel waarnemers geen echte winnaar of verliezer op. De toon was af en toe behoorlijk fel. In het debat namen zes lijsttrekkers het tegen elkaar op.

Lijsttrekkers Rutte (VVD), Wilders (PVV), Hoekstra (CDA), Kaag (D66), Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP) gingen op basis van stellingen met elkaar in debat over thema's zoals klimaat, economie, diversiteit en het coronabeleid. Daarnaast moest elke partijleider zich verantwoorden tegenover een kiezer, die de politicus confronteerde met zijn of haar zorgen over een verkiezingsthema.

In de berichtgeving over het debat gaat het eensgezind over de aanvallen die werden ingezet richting minister-president Rutte, ook door de coalitiepartners. Ondanks de instemming van alle partijleiders over het zwaarder belasten van de rijksten na de coronacrisis, richtte CDA-leider Hoekstra zijn pijlen op Rutte door hem 'ongeloofwaardig' te noemen. NOS spreekt van een 'pittig debat' met scherpe discussies, 'maar zonder gamechanger'. RTL Nieuws en NRC concluderen dat het vooral de kiezers waren die het de politici moeilijk maakten, zeker in het geval van Rutte, die door een slachtoffer van de toeslagenaffaire op zijn verantwoordelijkheid werd aangesproken.

RTL selecteerde de zes lijsttrekkers op basis van het huidige aantal Kamerzetels en de stand in de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van Kantar, Ipsos en I&O Research. De zender kreeg eerder kritiek op deze selectie, omdat hierdoor bijvoorbeeld Lilianne Ploumen (PvdA) ontbrak.

Bronnen: