Eerste Kamer komt terug uit reces voor spoedwet avondklok

vrijdag 19 februari 2021, 15:07
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - De Eerste Kamer komt vandaag met spoed bijeen om te debatteren en te stemmen over het wetsvoorstel dat de avondklok in stand moet houden. Het demissionaire kabinet diende de spoedwet in nadat de voorzieningenrechter dinsdag de juridische grondslag van de avondklok van tafel veegde. De reparatiewet kreeg gisteren al steun van een meerderheid van de Tweede Kamer, ondanks kritiek.

Verwacht wordt dat ook een meerderheid in de Eerste Kamer zich achter de wet zal scharen. VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PvdA en 50Plus, die het wetsvoorstel steunden in de Tweede Kamer, vormen ook een meerderheid in de Eerste Kamer. Beide Kamers kwamen terug uit krokusreces omdat ze vóór dit weekend in moesten stemmen met de spoedwet om de avondklok handhaafbaar te houden.

Dat de Eerste Kamer terugkomt van het reces is sinds de coronacrisis niet meer zo uitzonderlijk te noemen. Het afgelopen jaar gebeurde dat al tijdens het kerstreces om te stemmen over de spoedwet over verplichte coronatests voor reizigers uit het buitenland. Daarvoor was het van december 1988 geleden dat de Eerste Kamer terugkwam van reces. Het is echter wel voor het eerst dat de Eerste Kamer het krokusreces moet onderbreken.

Zeker is het overigens nog niet dat de nieuwe wet gaat gelden. Als het hoger beroep, dat volgende week vrijdag uitspraak doet, het vonnis van de rechtbank opschort hoeft de spoedwet niet gebruikt te worden. De avondklok blijft in de tussentijd van kracht.

Bron: Eerstekamer.nl, tweedekamer.nl, NOS