Aankomende live verkiezingsdebatten in verschillende formaties

maandag 15 februari 2021, 11:15

DEN HAAG (PDC) - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van volgende maand worden diverse live tv-debatten uitgezonden. De lijsttrekkers die hieraan deelnemen verschillen per debat doordat de zenders verschillende criteria hanteren waarmee ze deelnemende partijen selecteren.

Op 28 februari vindt het RTL Verkiezingsdebat plaats, waaraan Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) deelnemen. De PvdA met lijsttrekker Lilianne Ploumen doet hier niet aan mee. Dit komt doordat RTL de zes lijsttrekkers voor het debat selecteert op basis van het huidige aantal zetels van de partij en het gepeilde aantal zetels volgens de Peilingwijzer. Hierdoor komt de SP boven de PvdA in de rangorde.

Bij het live debat van EenVandaag op 15 maart is de PvdA echter wel uitgenodigd en de SP niet. EenVandaag selecteerde de deelnemende partijen voor het debat op basis van de gemiddelde peilingen van EenVandaag/Ipsos van het afgelopen jaar, en nodigde daarbij de zes grootste partijen uit.

Bron: AD, AVROTROS