Politieke Integriteitsindex 2020: meeste schandalen bij het CDA

maandag 8 februari 2021, 13:28

DEN HAAG (PDC) - De jaarlijkse Politieke Integriteitsindex (PII) telt 44 integriteitsaffaires in 2020. Zo blijkt uit de in Volkskrant gepubliceerde resultaten. De PII inventariseert jaarlijks het aantal politieke schandalen van Nederlandse politici per partij, op zowel landelijk als lokaal niveau.

Traditioneel had de VVD de afgelopen jaren de meeste affaires, dit jaar staat het CDA echter met tien affaires ruim aan kop bij de landelijke partijen. Het meest spraakmakende schandaal bij die partij betrof minister Ferd Grapperhaus, die op zijn eigen bruiloft in augustus de opgestelde coronamaatregelen niet in acht nam. De meeste integriteitskwesties deden zich overigens voor bij lokale partijen. Naast deze waarnemingen viel ook Forum voor Democratie op, dat met vier affaires opmerkelijk veel problemen had voor een kleine partij.

Het overtreden van de coronamaatregelen heeft tot meerdere affaires geleid afgelopen jaar. De dubbele moraal die sommige politici hierbij voor zichzelf hanteerden heeft in totaal acht keer schandalen veroorzaakt. Verder was wangedrag in de privésfeer, evenals afgelopen jaren, nog een veelvoorkomend probleem, met een totaal van veertien affaires.

Bron: Volkskrant, Politieke Integriteitsindex 2020