Otten wil Tweede Kamerzetel Hiddema niet innemen

donderdag 31 december 2020, 8:17

DEN HAAG (PDC) - Eerste Kamerlid Henk Otten wil de plek in de Tweede Kamer van Theo Hiddema niet innemen. Hij behoudt naar eigen zeggen liever zijn invloed in de senaat. Hiddema verliet de Tweede Kamerfractie van Forum voor Democratie in november.

Otten zegt dat hij met opzet "zo lang mogelijk" heeft gewacht met het bekend maken van zijn beslissing. Zo wil hij ervoor zorgen dat de volgende persoon op de lijst die nu de zetel krijgt, straks géén recht meer heeft op wachtgeld. "Zo bespaar ik de belastingbetaler een slordige 180.000 euro." Zegt Otten in het AD.

Als een Tweede Kamerlid langer dan drie maanden in functie is, heeft diegene recht op minstens twee jaar wachtgeld. Als de functie korter dan drie maanden duurt, kan die politicus aanspraak maken op maximaal zes maanden wachtgeld.

De volgende op de FVD-lijst die recht heeft op de zetel van Hiddema is senator Paul Frentrop, die als een van de weinigen in de Senaat Thierry Baudet trouw is gebleven. Mocht Frentrop ook lid van de Eerste Kamer blijven, dan komt de zetel toe aan Robert Baljeu, die nu namens de Groep Otten in de Eerste Kamer zit als vervanger van Annabel Nanninga, die met zwangerschaps- en bevallingsverlof is.

Bron: ANP, AD, NOS