D66 en GroenLinks willen hoorzitting kandidaat-staatssecretarissen en -ministers

donderdag 10 september 2020, 12:48

DEN HAAG (PDC) - Als het aan D66 en GroenLinks ligt worden staatssecretarissen en ministers in spé eerst door de Tweede Kamer in een hoorzitting bevraagd voordat ze bij koninklijk besluit benoemd worden. De twee partijen komen vandaag met het plan voor de 'publieke toets' in het Tweede Kamerdebat over een vernieuwd Reglement van Orde voor de Kamer.

Het achterliggende idee is dat de kans hierdoor kleiner is dat er na de installatie nog zaken aan het licht komen die goed functioneren belemmeren. "Het huidige formatieproces is nog altijd zeer gesloten en omgeven door eigenzinnigheid. Dat past niet bij de tijdsgeest", stellen de partijen.

Een 'publieke toets' is echter niet per se in lijn met de bestaande vertrouwensregel in het Nederlandse parlementair stelsel. Deze stelt dat een kabinet of bewindpersoon het vertrouwen van het parlement heeft totdat het tegendeel is gebleken via bijvoorbeeld een motie van wantrouwen. Bij het plan van D66 en GroenLinks zou dat vertrouwen echter niet vanzelfsprekend zijn.

Tot nu toe hebben plannen voor dergelijke hoorzittingen van de Kamer na de formatie nooit op een meerderheid in het parlement kunnen rekenen. Onder meer Femke Halsema deed een soortgelijk voorstel in 2005. De Kamer was toen zeer kritisch over het plan.

Bron: NOS, parlement.com