Wat staat er te gebeuren in het nieuwe parlementaire jaar

dinsdag 1 september 2020, 9:55

DEN HAAG (PDC) - Vanaf vandaag is het zomerreces voorbij en begint de Tweede Kamer aan het nieuwe parlementaire jaar. Na een periode waarin veel stil lag door de corona-epidemie, staat de agenda voor deze week vol met debatten en overleggen. Bij plenaire debatten mag er vanaf deze week ook weer publiek aanwezig zijn, beperkt en alleen met reservering.

Prinsjesdag

Prinsjesdag gaat dit jaar ook anders dan voorgaande jaren. De rijtoer in de Glazen Koets gaat niet door en de Koning zal de Troonrede in de Grote Kerk voorlezen. De Algemene Politieke Beschouwingen zullen wel zoals gebruikelijk op de woensdag en donderdag erna plaatsvinden in de Tweede Kamer.

Verkiezingen

De komende maanden staan in het teken van de verkiezingen die plaatsvinden op woensdag 17 maart 2021. Bij een groot deel van de partijen is al bekend wie de lijsttrekker gaat worden. Voor de overige partijen wordt dit ook op korte termijn bekend. De partijen zijn ook druk bezig met het opstellen van verkiezingsprogramma's en samenstellen van kieslijsten. Achter de schermen proberen veel Kamerleden hun plek op de kieslijst veilig te stellen.

Vertrek

Andere Leden kozen er juist voor vroegtijdig te vertrekken uit de Tweede Kamer of zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. De Tweede Kamervoorzitter, Khadija Arib, blijft benadrukken dat met de snelle doorstroming van Kamerleden te veel ervaring verdwijnt, wat een gevaar vormt voor het 'gezamenlijke geheugen van het parlement'.

Bron: Algemeen Dagblad, Leeuwarder Courant