Van Haga (ex-VVD); wel lid FVD, maar niet van FVD-fractie

vrijdag 22 mei 2020, 9:27

DEN HAAG (PDC) - Het in 2019 uit de VVD-fractie gezette lid Wybren van Haga is lid geworden van Forum voor Democratie, maar in de Tweede Kamer zal hij als zelfstandige fractie (groep) blijven optreden. Hij licht de stap vanavond toe in het tv-programma EenVandaag.

Er waren al eerder signalen dat Van Haga richting FVD schoof. Zo dienden hij en FVD recentlijk gezamenlijk moties in en werd wederzijds namens de andere fractie het woord gevoerd. Toen Van Haga in 2019 een eigen fractie vormde, liet hij weten het regeerakkoord van Rutte III nog altijd te onderschrijven.

Een tussentijdse overstap naar een andere, bestaande partij gebeurt vrijwel nooit. In 1985 werd de uit de CDA-fractie gezette Stef Dijkman lid van de PPR. Margot Kraneveldt stapte in 2006 over van de LPF naar de PvdA. Het Eerste Kamerlid Jan Hendriks (ex-AOV) stapte in 1998 over naar het CDA. Hij zette die stap echter pas na de Tweede Kamerverkiezingen. In 1977 werd Coos Huijsen (ex-CHU) eveneens pas na de verkiezingen lid van de PvdA. Recentelijk stapte Femke Merel van Kooten over van de PvdD naar 50PLUS.

Bronnen: NOS, biografisch archief PDC