Stoelendans in kabinet vanwege tijdelijk terugtreden minister Ollongren

vrijdag 1 november 2019, 12:15

DEN HAAG (PDC) - Minister Ollongren treedt vanwege medische omstandigheden terug als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Koning verleent haar ontslag voor de duur van haar ziekte. Haar terugtreden leidt tot een heuse stoelendans in het kabinet. Voor Raymond Knops, Stientje van Veldhoven-Van der Meer, Ank Bijleveld-Schouten, en Wouter Koolmees zijn er wijzigingen in hun portefeuille en/of functietiel.

Raymond Knops zal de taken van Ollongren overnemen als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij krijgt de leiding over het departement en neemt het leeuwendeel van de portefeuille van Ollongren over.

Tegelijk zal Stientje van Veldhoven-van der Meer niet langer actief zijn als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, maar de Koning benoemt haar tot minister voor Milieu en Wonen. Als minister zonder portefeuille behoudt zij een belangrijk deel van haar taken die zij als staatssecretaris had, maar zo neemt zij kabinet-Rutte III ook enkele voormalige taken van Raymond Knops over, zoals de portefeuilles Wonen, Kadaster en de Omgevingswet.

Ank Bijleveld-Schouten blijft minister van Defensie, maar krijgt er een extra functie bij. Zij is nu ook minister voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Dit is een nieuwe functie in het kabinet Rutte-III.

Ten slotte zal minister Wouter Koolmees de hoedanigheid van viceminister-president overnemen. Op die manier blijft D66 dus wel een vicepremier behouden tijdens de afwezigheid van Ollongren.

Alle wijzigingen gaan in per 1 november 2019.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst