Nieuwe politieke beweging Code Oranje

vrijdag 26 oktober 2018, 9:29

DEN HAAG (PDC) - Geen partijdemocratie maar een burgerdemocratie. Dat is het streven van de burgerbeweging Code Oranje. De beweging doet in Noord- en Zuid-Holland en Gelderland mee aan de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019.

Bert Blase, waarnemend burgemeester van Heerhugowaard is één van de initiatiefnemers. Code Oranje is opgericht omdat het huidige politieke bestel niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Burgers moeten in besluitvorming een veel grotere rol spelen en zonder tussenkomst van een politieke partij meebesturen. Hiermee wil de beweging het populisme indammen.

Omdat het verkiezingsprogramma per provincie 'van onderop' wordt opgesteld beschikt de beweging niet over een overkoepelend programma. Maatschappelijke thema's moeten door deskundigen en inwoners in overleg worden opgelost. Het houden van referenda ziet de partij als middel om de burger meer zeggenschap te geven.

Code Oranje krijgt steun van onder anderen oud-Rabobank topman Herman Wijffels en Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht.

Bron: Trouw, NOS