Oud-parlementariër Hannie van Leeuwen overleden

donderdag 2 augustus 2018, 21:08

DEN HAAG (PDC) - Op 1 augustus is op 92-jarige leeftijd oud-ARP- en CDA-politica Hannie van Leeuwen overleden. Zij was twaalf jaar Tweede Kamerlid (1966-1978) en op latere leeftijd twaalf jaar Eerste Kamerlid (1995-2007). Daarnaast vervulde zij vele bestuursfuncties, met name in de zorgsector, en was zij onder meer raadslid, wethouder en burgemeester.

Als ARP- en later CDA-Tweede Kamerlid was Hannie van Leeuwen woordvoerster maatschappelijk werk en volksgezondheid en in de jaren 1973-1977 ook defensiewoordvoerster. Zij werd tot de progressieve vleugel van de christendemocraten gerekend, maar sloot zich in december 1977 niet aan bij de loyalisten en stapte korte tijd later over naar het bedrijfsleven.

In de Eerste Kamer had zij door haar deskundigheid belangrijke inbreng bij debatten over de zorg, zoals bij de behandeling van het nieuwe zorgstelsel, en bij wetgeving over sociale zekerheid.

Mevrouw Van Leeuwen begon haar loopbaan als maatschappelijk werkster en was actief in de Arjos. Later werd zij voorlichtster bij de christelijke boeren- en tuindersbond. Tijdens de bezetting was zij actief in het verzet.

Bronnen: biografisch archief PDC, website CDA