Ook afgelopen zeventig jaar parlementaire geschiedenis nu beschreven

woensdag 6 december 2017, 18:53
'Zeventig jaar zoeken naar het compromis'

DEN HAAG (PDC) - Met het door Bert van den Braak en Joop van den Berg geschreven boek 'Zeventig jaar zoeken naar het compromis' wordt nu een overzicht gegeven van de gehele parlementaire geschiedenis van de periode 1796 tot 2016. Het nieuwe, tweede deel beslaat de periode 1946-2016. Het eerste deel (1796-1946) verscheen in 2013.

Het boek, dat dinsdag werd gepresenteerd, geeft niet alleen een overzicht van alle belangrijke parlementaire debatten, maar analyseert ook het functioneren van het parlement als wetgevend en controlerend orgaan.

Een belangrijke conclusie is dat meer dan wellicht gedacht het vinden van oplossingen voor maatschappelijke problemen centraal stond en staat. Dat komt in de titel tot uiting. Het (vertekende) beeld bestaat dat conflicten en bijna-conflicten in de Haagse politiek de agenda beheersen, terwijl het dagelijkse parlementaire werk grotendeels onderbelicht blijft.

Van den Berg heeft voor het tweede deel de constitutionele ontwikkelingen en de Europese samenwerking voor zijn rekening genomen, Van den Braak schreef de omvangrijke geschiedenis van parlementaire en politieke gebeurtenissen. Daarbij is, naast een chronologisch overzicht, voor een thematische aanpak gekozen.