Afsplitsing Geert Wilders (2004)

Geert Wilders
Bron: Tweede Kamer

Op 3 september 2004 stapte Tweede Kamerlid Geert Wilders uit de fractie van de VVD na onenigheid over de politieke koers. Wilders besloot vervolgens als onafhankelijk Kamerlid door te gaan. Zijn eenmansfractie, de Groep Wilders, bestond tot de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006.

Het conflict ontstond toen Wilders bij sommige onderwerpen de vrijheid claime een van de fractie afwijkend standpunt in te nemen. In juli 2004 publiceerde hij, samen met fractiegenoot Gert-Jan Oplaat, zonder enig overleg met de VVD-partijtop een tienpuntenplan, waarin werd gepleit voor een rechts-conservatieve koers van de liberalen.

Met dit manifest, getiteld RECHT(S) op je doel af, beoogden Wilders en Oplaat de interne discussie binnen de VVD op gang te brengen, en pleitten zij voor het uitzetten van radicale imams, strengere straffen bij gepleegde misdrijven, het verhogen van de maximumsnelheid op de Nederlandse wegen, het blokkeren van een paars kabinet door de VVD, het halveren van de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking en het pertinent weigeren van Turkije als EU-lid.

Eind augustus 2004 kwam het tot een directe confrontatie tussen Wilders en de VVD. Wilders weigerde expliciet in te stemmen met het officiële VVD-standpunt dat Turkije, wanneer dit land aan bepaalde voorwaarden zou voldoen, in aanmerking zou komen voor EU-lidmaatschap. Doordat Wilders de fractiediscipline uitdrukkelijk naast zich neerlegde, kwam Wilders in conflict met fractievoorzitter Jozias van Aartsen, die dreigde Wilders buiten de fractie te plaatsen.

De breuk tussen de VVD enerzijds en Wilders anderzijds was niet meer te lijmen, waardoor de Groep-Wilders een feit werd.

Onder de nieuwe naam Partij voor de Vrijheid (PVV) nam de partij van Wilders deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Bij deze verkiezingen behaalde de PVV negen zetels.


Meer over