Analyse CDA-kandidaten Tweede Kamerverkiezingen

vrijdag 10 februari 2017, 14:14

DEN HAAG (PDC) - Bij de eerste 25 kandidaten op de lijst van het CDA staan 9 vrouwen. De gemiddelde leeftijd is 44 jaar, de oudste is 73 (Leny Geluk-Poortvliet) en de jongste is 27 jaar. (Julius Terpstra).

Vier kandidaten waren actief bij de jongerenorganisatie van het CDA. Maar liefst 14 kandidaten hebben ervaring in de Gemeenteraad, Zeven kandidaten waren eerder wethouder en drie kandidaten waren lid van de Provinciale Staten. In de top-25 van de CDA-kandidaten staan dertien zittende Kamerleden.

Van de kandidaten hebben 18 een academische studie gevolgd en 7 een HBO-opleiding. Daarvan hebben er drie zowel een academische als een HBO-opleiding gevolgd.

Bijna alle provincies zijn vertegenwoordigd op de kandidatenlijst van het CDA (top 25). Alleen in de provincie Flevoland is geen enkele kandidaat woonachtig. Negen kandidaten komen uit de westelijke provincies (N/ZH-Holland, Utrecht),

dir uit de noordelijke (Groningen, Friesland en Drenthe), drie het oosten (Overijssel, Gelderland en Flevoland) en tien zijn woonachtig in een van de zuidelijke provincies (Noord-Brabant, Zeeland en Limburg).

Bron: Parlementair Documentatiecentrum UL