Drs. V.L.W.A. (Vivianne) Heijnen

foto Drs. V.L.W.A. (Vivianne) Heijnen
bron: Rijksoverheid.nl / Martijn Beekman

Vivianne Heijnen (1982) is sinds 10 januari 2022 staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (onder meer milieu en openbaar vervoer) in het kabinet-Rutte IV. Zij was sinds 2018 wethouder in Maastricht en was eerder acht jaar raadslid voor het CDA. In 2009-2018 was zij hoofd van de Campus Brussel van Universiteit Maastricht.

CDA
in de periode 2022-heden: staatssecretaris

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornaam (roepnaam)

(Vivianne)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Spaubeek, 8 oktober 1982

3.

Partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (3/5)

  • lid gemeenteraad van Maastricht, van april 2010 tot 18 juni 2018
  • wethouder (van economie en arbeidsmarkt, (Eu)regionalisering, wonen, welstand en sociale innovatie) van Maastricht, van 18 juni 2018 tot 10 januari 2022
  • staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (belast met o.a. milieu en openbaar vervoer), vanaf 10 januari 2022

takenpakket (bewindspersoon)
  • Is als staatssecretaris belast met 1. Milieu (niet-Klimaat), 2. Bodem, 3. Openbaar vervoer en spoor, 4. Fietsbeleid, 5. KNMI, 6. Autoriteit Nucleaire Veiligheid, 7. Planbureau Leefomgeving en 8. Internationaal OV

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

6.

Nevenfuncties

vorige
  • lid algemeen bestuur Stichting "Vrienden van de Maasgouw", van september 2012 tot januari 2022 (Tyltylschool voor meervoudig gehandicapte kinderen)
  • lid Euregioraad Maas-Rijn, van maart 2015 tot maart 2018

7.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

8.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig) (2/4)
  • Maakte in 2022 samen met de ministers Harbers en De Jonge plannen bekend om invulling te geven aan extra investeringen (€ 7,5 miljard) in nieuwe woonwijken. Het gaat om bijdragen aan nieuwe infrastructuur en verbetering van bestaande verbindingen. Een deel gaat naar spoorwegen en fietsroutes.
  • Bracht in 2022 samen met minister Harbers een beleidsbrief uit over het bodem- en waterbeleid. Er moeten meer zoetwatervoorraden komen, er komen geen nieuwe bouwlocaties in gebieden die nodig zijn voor waterberging, de bodemafdekking wordt beperkt en er komt op verschillende plekken een hoger grondwaterpeil. Het verbruik van drinkwater door bedrijven en burgers moet 20 procent omlaag.

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

9.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.