F.M. (Femke Merel) van Kooten-Arissen LLB

foto F.M. (Femke Merel) van Kooten-Arissen LLB
bron: Tweede Kamer

Femke Merel van Kooten-Arissen (1983) is sinds 23 maart 2017 Tweede Kamerlid. Tot 16 juli 2019 maakte zij deel uit van de Tweede Kamerfractie van de PvdD. Sindsdien is zij onafhankelijk lid en in 2020 werd zij lid van 50PLUS. Mevrouw Van Kooten was medewerker van de PvdD-raadsfractie in de gemeente Utrecht en fracties van de PvdD in Eerste en Tweede Kamer en Haagse gemeenteraad. Zij was Statenlid in Utrecht. In de Tweede Kamer hield zij zich als lid van de PvdD-fractie behalve met dierenwelzijn en natuur bezig met binnenlandse zaken (met name privacy, referenda en democratische vernieuwing), justitie en veiligheid, defensie,volksgezondheid en emancipatie (met name vrouwen-, kinder- en LHBTIQ+-rechten).

PvdD, lid-Van Kooten-Arissen (ex-PvdD)
in de periode 2017-heden: lid Tweede Kamer, fractievoorzitter TK

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen (roepnaam)

Femke Merel (Femke Merel)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Huizen (N.H.), 9 november 1983

3.

Partij/stroming

partij(en)
 • Partij voor de Dieren, van 2003 tot 16 juli 2019 (geroyeerd)
 • partijloos, van 16 juli 2019 tot december 2019
 • 50PLUS, vanaf 1 januari 2020 (meldde zich in december 2019 aan)

lid tussentijds gevormde fractie(s)
Groep-Lid Van Kooten-Arissen, vanaf 16 juli 2019

4.

Hoofdfuncties/beroepen (5/8)

 • medewerker fractie Partij voor de Dieren, gemeenteraad van 's-Gravenhage, van februari 2017 tot maart 2017
 • lid Provinciale Staten van Utrecht, van 26 maart 2015 tot 4 februari 2019
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 maart 2017 tot 15 oktober 2018
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 4 februari 2019
 • fractievoorzitter, Lid Van Kooten-Arissen (vKA), Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 16 juli 2019

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër
 • Werd in 2019 medeverdediger van een door Linda Voortman (GL) en Attje Kuiken (PvdA) ingediend initiatiefwetsvoorstel over het in de Vreemdelingenwet verankeren van het belang van het kind (34.541)

8.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Verliet op 16 juli 2019 uit onvrede over de koers van de partij de fractie van de Partij voor de Dieren, om verder te gaan als onafhankelijk Kamerlid. Van Kooten wilde de PvdD verkiezingsbelofte nakomen door behalve voor dieren nadrukkelijk op te komen voor de zwakkere mensen in de samenleving, maar werd daarin steeds dwingender geblokkeerd. Na haar stap om zich af te splitsen van de PvdD-fractie en door te gaan als onafhankelijk Kamerlid werd zij als partijlid geroyeerd. Van Kooten gaf kort na haar afsplitsing openheid over de werkcultuur en -druk binnen de fractie die zorgde voor een angstcultuur onder medewerkers.
 • Maakte op 5 februari 2020 bekend dat zij partijlid is geworden van 50PLUS en kondigde aan te solliciteren naar een plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Tot de Tweede Kamerverkiezingen blijft zij als onafhankelijk Kamerlid opkomen voor de idealen uit het verkiezingsprogramma “Plan B” van de Partij voor de Dieren, waarvoor zij gekozen is.

uit de privésfeer
Woonde in haar jeugd in Huizen en de Alblasserwaard

9.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.