Nederlandse Europarlementariërs relatief invloedrijk

dinsdag 13 september 2016, 11:34

DEN HAAG (PDC) - Vier Nederlandse Europarlementariërs worden genoemd onder de meest invloedrijke Europese Europarlementariërs. Dat blijkt uit onderzoek van VoteWatch.

Dit zijn:

Wat is invloed?

Volgens VoteWatch hebben de Nederlandse Europarlementariers vergeleken met collega's uit andere landen relatief veel invloed. VoteWatch definieert invloed als het machtsniveau dat een parlementariër heeft bereikt om zaken voor elkaar te krijgen. Het vervullen van een rapporteurschap speelt daarbij bijvoorbeeld een rol.

Fractievoorzitters

EP-voorzitter Martin Schulz voert de lijst aan, gevolgd door Manfred Weber, fractieleider van de christendemocraten. Hij wordt weer op de voet gevolgd door Gianni Pitella, leider van de sociaaldemocratische groep. De liberale fractieleider Guy Verhofstadt scoort een 13e plaats.

Opmerkelijk

De grote invloed die VoteWatch aan de Nederlandse EP-leden toeschrijft is opmerkelijk. Uit het onderzoek 'De Europese verkiezingsweegschaal' van de Leidse Faculteit Rechtsgeleerdheid en PDC/Montesquieu Instituut blijkt dat Nederland vergeleken met andere landen weinig politieke zwaargewichten naar het Europees Parlement stuurt.

Bronnen: VoteWatch, ANP, Montesquieu Instituut