Oud-premier Piet de Jong afgelopen woensdag overleden

maandag 1 augustus 2016, 13:15

DEN HAAG (PDC) - Naar vandaag bekend is geworden, is afgelopen woensdag (27 juli) oud-premier Piet de Jong overleden. Hij is 101 jaar geworden.

De Jong was een marineman, die in de Tweede Wereldoorlog commandant van een onderzeeër was in de wateren bij Nederlands-Indië. In 1959 werd hij staatssecretaris voor Marine in het kabinet-De Quay en vier jaar later minister van Defensie (1959-1963).

De KVP'er De Jong werd in 1967 minister-president van een centrumrechts kabinet, nadat Biesheuvel tevergeefs had getracht een kabinet te vormen. Als politiek minder uitgesproken figuur was hij een bekwaam teamleider, die met een zekere ontspannenheid de regering leidde in de roerige jaren zestig. Hij kreeg daardoor ook de nodige populariteit, en - later - waardering.

Zijn partij schoof evenwel de linksere minister Veringa naar voren als lijsttrekker en De Jong verdween via de Eerste Kamer uit de politiek. Een benoeming tot vicepresident van de Raad van State en andere bestuursfuncties gingen aan hem voorbij.

Bronnen: website CDA en biografisch archief PDC

Lees ook: "Bijgesteld Beeld' (column, 5 december 2013)