Waarschuwingen bereikten NS-directie niet

dinsdag 9 juni 2015, 13:58

DEN HAAG (PDC) - 'Geen van de instanties die betrokken waren bij het keuren en toelaten van de treinen hees een rode vlag.' Dat verklaarde Merel van Vroonhoven, voormalig NS-directielid tegenover de enquêtecommissie Fyra, die haar gisteren verhoorde. Concrete waarschuwingen om het begin van de dienstregeling uit te stellen, hebben de NS-directie nooit bereikt. Deze zijn dan ook niet meegewogen in het definitieve besluit om de Fyra te laten rijden.

Van Vroonhoven zei bovendien dat de samenwerking met de Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda moeizaam verliep. Al in 2010 liet zij onderzoeken of het contract met de fabrikant ontbonden kon worden. 

Verder werd ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob verhoord, die stelde dat de Tweede Kamer goed moet nadenken over de cultuur van liberalisering. Dat de NS veel fouten heeft gemaakt in het Fyra-project was volgens hem deels het gevolg van deze cultuur. Slob was al in 2004 lid van een Kamercommissie die onderzoek deed naar megaprojecten in de infrastructuur en verscheen daarom voor de enquêtecommissie.

Bron: De Volkskrant, Trouw, ANP