Peijs had zorgen over AnsaldoBreda, Eurlings kritisch over NS

vrijdag 29 mei 2015, 10:44

DEN HAAG (PDC) - Karla Peijs had als minister van Verkeer en Waterstaat twijfels over AnsaldoBreda, het Italiaanse bedrijf dat de hogesnelheidstreinen moest bouwen. Haar ministerie stond echter buiten die keuze. Dat zei de oud-minister tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

Haar opvolger Camiel Eurlings liet zich tijdens de verhoren kritisch uit over de NS. Zo weigerde dat bedrijf meer geld te steken in dochter HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn-Zuid. Verder hield de NS cijfers achter over de problemen bij HSA, waardoor het ministerie pas laat kon bijspringen. Al in 2003 was het signaal gekomen dat HSA het financieel niet zou redden door vertraging bij het starten van de lijn. 

Uit de verhoren kwam een beeld naar voren van een loopgravenoorlog tussen NS en ministerie over wie HSA moest helpen. Eurlings verlaagde uiteindelijk de jaarlijkse afdracht van HSA om dat bedrijf daarmee te redden.

Voormalig NS-topman Bert Meerstadt zei dat de NS zich altijd aan met het ministerie gemaakte afspraken heeft gehouden. Hij zei bereid te zijn geweest informatie vertrouwelijk te geven via een derde partij. Hij begreep niet waarom de minister daarop niet was ingegaan. Verder verklaarde hij dat de problemen met AnsaldoBreda pas laat in volle omvang duidelijk werden.

Bronnen: ANP en Trouw