Tweede Kamerfractie Boerenpartij (Boerenpartij)

De fractie van de Boerenpartij van 5 juni 1963 tot 10 juni 1981 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd. De fractie liet een conservatief, christelijk en oppositioneel geluid horen. De Boerenpartij heeft nooit deelgenomen aan de regering.

Beeldbepaler was Hendrik ('boer') Koekoek. Diens dominante positie leidde met name in de periode 1966-1968 tot enkele afscheidingen en tot vorming van een fractie-Harmsen. De fractie had een beperkte parlementaire inbreng en kwam bijvoorbeeld nooit met initiatiefvoorstellen.

In de perioden 1971-1973 en 1977-1981 was Koekoek de enige vertegenwoordiger.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.