Waarom is Blok en niet Plasterk vervanger van Opstelten?

woensdag 11 maart 2015, 11:20

DEN HAAG (PDC) - Tijdens het Tweede Kamerdebat gisteren werd de vraag gesteld waarom Stef Blok en niet Ronald Plasterk voorlopig de post Veiligheid en Justitie overneemt. Plasterk is immers op grond van de vervangingsregeling de vaste vervanger van de minister van Veiligheid en Justitie.

Terecht wees minister-president Rutte er op dat benoeming van een waarnemer iets anders is dan tijdelijke vervanging. In 1970 nam minister-president Piet de Jong bijvoorbeeld tijdelijk het ministerschap op Economische Zaken op zich, na het aftreden van minister De Block. Vaste plaatsvervanger was minister Witteveen.  In 1987 werd de zieke minister Kees van Dijk tijdelijk vervangen door zijn collega Jan de Koning, hoewel Frits Korthals Altes de vaste vervanger was.

Waar is wel dat meestal de vaste vervanger ook na aftreden als waarnemer optreedt. Voorbeelden daarvan waren Van Boxtel na het aftreden van Peper, Zalm na het aftreden van Brinkhorst en Klaas de Vries na het aftreden van Apotheker. Een wetmatigheid is dat echter niet.