Oplossing 'probleem' Eerste Kamer zal hele klus worden

maandag 9 maart 2015, 11:41

DEN HAAG (PDC) - Er zijn talloze 'oplossingen' denkbaar voor een situatie waarin de Eerste Kamer te veel als hindermacht gaat optreden. Maar aan al die oplossingen zitten voor- en nadelen c.q. haken en ogen. Dat concluderen prof. Aalt-Willem Heringa (UM) en dr. Bert van den Braak (PDC UL) in een vandaag verschenen policy paper van het Montesquieu Instituut.

De auteurs trekken overigens niet bijvoorbaat de conclusie dat de Eerste Kamer nu al een probleem is. Wel is het denkbaar dat een sterk uiteenlopend verschil in politieke verhoudingen tussen Tweede en Eerste Kamer daar in de toekomst toe kan leiden. Een te 'politieke' Eerste Kamer belemmert een rol als bewaker van de wetgevingskwaliteit.

Problematischer zien de auteurs de wijze van verkiezen. Landelijke thema's overschaduwen nu bijna geheel de Statenverkiezingen vanwege de doorwerking naar de samenstelling van de Eerste Kamer. Verandering in de wijze van verkiezen, kan volgens hen echter nauwelijks zonder verandering in de positie van de Senaat.