Tweede Kamerfractie Groep-Scholten/Dijkman

Jan-Nico Scholten en Stef Dijkman splitsten zich op 8 december 1983 af van de CDA-Tweede Kamerfractie, omdat zij het niet eens waren met de koers van de fractie. Voor fractievoorzitter Bert de Vries was de houding van Scholten en Dijkman reden om hen eind oktober 1983 bij wijze van disciplinaire straf het recht te ontnemen om namens de CDA-fractie het woord te voeren.

In december 1983 werd dit besluit door de fractie goedgekeurd. Scholten en Dijkman vonden dat zij hierdoor feitelijk uit de CDA-fractie waren gezet. Zij hielden hierna formeel de 'eer' aan zichzelf door op 8 december uit de fractie te treden.

Dijkman zou zich in april 1985 bij de PPR-fractie aansluiten. Scholten vormde vanaf dat moment de groep-Scholten. Beiden keerden na de verkiezingen van 1986 niet terug in de Kamer. Scholten werd in 1986 lid van de PvdA en zat later voor die partij in de Eerste Kamer.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.