Enquêtecommissie woningcorporaties: Verstandhouding tussen Bos en Vogelaar was onwerkbaar

donderdag 3 juli 2014, 10:12

DEN HAAG (PDC) - Op dag 15 van de openbare verhoren was het de beurt aan voormalig vice-premier en minister van Financiën Wouter Bos en oud-ministers Ella Vogelaar en Eberhard van der Laan (Wonen Werken en Integratie) om antwoord te geven op vragen van de parlementaire enquêtecommissie. Daaruit bleek dat er sprake was van een onwerkbare verstandhouding tussen de Pvda-bewindslieden in het kabinet-Balkenende IV.  

Tot ongenoegen van minister Vogelaar was er in de begroting van het kabinet-Balkenende IV geen budget voor wijkenaanpak. Waar Bos sprak van een rekenfout, sloot Vogelaar een bewuste keuze niet uit. Het was haar bedoeling om oude wijken en daarmee ook de integratie een boost te geven, maar: 'Ergens een speerpunt van maken met een lege portemonnee is lastig'. Volgens Bos stelde de minister zich in gesprekken met branchevereniging Aedes en in het debat rondom het SS Rotterdam op als belangenbehartiger van de sector om geld los te peuteren. Vogelaar ontkende dit niet, maar verklaarde dat haar opstelling het gevolg was van 'touwtrekken en bakkeleien' met Bos in haar zoektocht naar geld voor de wijken.

Vogelaar ervoer geen steun en respect van de Pvda-leider, terwijl Bos het tegendeel beweerde. Ongelukkige mediaoptredens, een debat waarin ze Kamerleden 'schoffeerde' en onenigheid met Bos (indertijd PvdA-leider) leidden in november 2008 tot het aftreden van Vogelaar. 'Ze was opstandig en kon niet meer gezagsvol doorgaan', aldus Bos. Later op de dag verklaarde Van der Laan hoe hij de rotzooi van zijn voorganger moest opruimen. Vogelaar had geen werk gemaakt van versterkt toezicht op de woningcorporaties. Het toezicht was in zijn ogen onvoldoende. 'De corporaties dachten alleen maar: waar bemoei je je mee.'

Bron: ANP & Algemeen Dagblad