Onderzoekscommissie: Ingrijpen overheid nodig op huizenmarkt

woensdag 10 april 2013, 16:13

DEN HAAG (PDC) - Een actievere en grotere rol van de rijksoverheid op de huizenmarkt is wenselijk. Dat is vooral nodig als banken te makkelijk hoge hypotheken verstrekken en de bouwproductie aanjagen als die achterblijft bij de vraag.

Dat zijn de twee belangrijkste aanbevelingen uit het rapport van de tijdelijke Kamercommissie die de ontwikkeling van de huizenprijzen de afgelopen 20 jaar onderzocht. Tot 2008 was er sprake van een explosieve stijging van de prijzen van wel 250 procent.

De commissie onder voorzitterschap van D66-Kamerlid Kees Verhoeven concludeert dat de overheid in de periode dat de zeepbel van de huizenprijzen ontstond, had kunnen en moeten ingrijpen. Waarschuwingen van instanties als De Nederlandsche Bank, de Consumentenbond en van wetenschappers eind jaren negentig werden genegeerd.

Kopers werden door de bijna eindeloze 'leencapaciteit' verleid om een zo duur mogelijk huis te kopen en zo maximaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

De kredietcrisis van 2008 zorgde voor de ommekeer: de huizenprijzen daalden  met gemiddeld 20 procent. Daardoor kwamen veel huiseigenaren financieel in de problemen, maar dat gold ook voor banken en bouwbedrijven.

De Kamer debatteert later dit voorjaar met het kabinet over het rapport.

bron: ANP